Händer på Råda

INFORMATION

Under vecka 44-45 kommer det att pågå efterlängtade renoveringar/upprustning av vår lokal.

Vänligen ta hem och tvätta alla sängkläder samt mössor mm under helgen. Luskamma och behandla eventuella löss/ägg innan måndag så hoppas vi på att nästa vecka blir en lusfri vecka…

På måndag 2/11 hälsar vi en ny medlemsfamilj välkommen. Nora börjar på Trappan och Alvina på Tornet. Varmt välkomna!

Under oktober har delar av personalen varit på fortbildning, bl.a. lärarfortbildning i hur man fångar lärprocesser.

I november kommer vår fantastiska kokerska Gita gå på fortbildning i livsmedelshantering.

Påminnelse om studiedag 18/12

Onsdagen den 23/12 stänger förskolan kl 15 samt håller stängt för julledighet 28-30/12

Utflykten till ”Livet är en Cirkus” på kulturhuset var en succé. Bara att få åka buss! En stolt grupp med barn promenerade till busshållplatsen med sina gula västar. Förväntansfulla väntade de i busskuren och lyssnade noga efter att bussen skulle komma. På väg med bussen var det flera barn som kunde peka ut var de bor eller vilken väg de brukar gå när de går till och från förskolan. Promenaden till kulturhuset från bussterminalen gick som en lek, nästan alla barn visste hur vi skulle gå och ett barn fick en chans att peka ut var han bor. Väldigt nära biblioteket!

Föreställningen, som är världens största musikfestival, var en magisk show där Joxelina både trollade och sjöng. Ett av våra Tornet-barn fick även chansen att få gå på lina med paraply och akta sig för tigrarna som vaktade på marken under. Lite läskigt!

På väg tillbaka till bussen fick vi gå med långa steg och det var preeeeciiis att vi hann med bussen…. Tillbaka på förskolan med målade hjärtan på kinden och skratt i magen var det gott med lite hemlagad mat.

Dagarna efter föreställningen fick barnen prata mycket och berätta om vad de upplevt, klippa och klistra; Minnen från en teaterutflykt.

SKOLFOTOGRAFERING. Så duktiga och tålmodiga barn. En 3½ timmes process med enskilda bilder, syskonfotografering och gruppbilder. Hoppas att ni blev nöjda med bilderna på barnet/n. Som komplement till dessa bilder så hade vi i denna vecka en alldeles egen fotograf (i form av Rémi) som var här och tog massvis med bilder på barnen när de lekte, åt mat, klättrade och gungade så vi kan ha lite äkta levande bilder till vår fantastiska hemsida, som snart lanseras. Vädret var på vår sida!

Vi hade samtidigt finbesök i form av en bebis. Tänk kö…!

FN-vecka. Vi pratar mycket med barnen om barnkonventionen och om barns rättigheter. Att det finns människor som sitter i möten och bestämmer att alla barn ska få gå i skolan, äta mat varje dag, kunna gå till doktorn, ha vuxna att vända sig till mm. Att alla inte har det lika bra som vi men att tillsammans kan vi hjälpas åt att göra världen bättre. Några barn har sett nyheter om flyktingar och vi pratar om varför de måste fly och hur barnen tror att det känns att behöva lämna sitt land. Det märks att några av er pratar om detta hemma för de kommer fram frågor som ”men de som har kommit bort från sin mamma”? ”Var ska de bo”? ”De kan bo hos mig – jag har massor med leksaker….” Självklart försöker vi prata om detta på ett sätt som berör men som inte skrämmer…

Här kan vi också hänvisa till vår vänner i Kungaskogen, Snick och Snack. Vi sjunger Vännersången och Vi är olika men lika bra. Bra att kunna ha något för barnen att referera till… Vi gör också ett collage med texten Vi är olika men lika bra. Barnen får måla fötterna med färg och göra fotavtryck runtom samt klippa ut världsdelar och sätta tillsammans med fotavtrycken. Härligt!

Vi har tagit höstpromenader i naturen och samlat naturmaterial till bl.a pyssel. De som har velat har tillverkat egna igelkottar med hjälp av tallbarr. De sitter på gräset under vårat samlingsträd och väntar på att få gå i vinterdvala… Löven på träden har börjat anta andra färger och det blir att vi naturligt kommer att prata med barnen om vad som händer i naturen på hösten, svampar, klorofyll och inte att förglömma älgjakt. Eller som ett barn sa ”Min mamma jagar och skjuter kor så vi kan äta kött…”

Många barn gillar att räkna och har blivit superduktiga på både plus och minus. Andra barn har knäckt läskoden och läser både rosa (ljudenliga) och blåa (ljudstridiga) askar. Några barn älskar att leka med bilar och andra bygger höga torn. Mycket rollekar med mamma-pappa-barn blir det också. När de ritar är det härligt att sitta med och lyssna på deras historier om vad de ritar – det är ingen hejd på deras fantasi. Fantastiskt!

Vi har fortsatt mot vårt mål och läst vidare i sagan om Snick och Snack och lärt oss fler sånger. Vi har träffat fler kompisar i Kungaskogen; Raffe Räv, Bitis och Älgvis. Bitis blev retad för att han pratar så konstigt, har så långa öron och så stora tänder… Hon blir ledsen och får ont i magen. Hon vill ju bara vara med och leka men de andra säger att hon inte får, att de har ett hemligt ställe och att hon ska sticka därifrån. Gråtande på en sten hittar Älgvis henne och som kung i Kungaskogen undrar han vad som hänt? Inte är det där likt Snick och Snack. Vi går och pratar med dem… Älgvis berättar att det där kallas för mobbning och är inte okej. I Kungaskogen skall alla trivas och alla får vara med och leka. De ångrar sig och säger förlåt, visst får Bitis vara med…

Vi lär oss Den Gyllene Regeln; Var mot andra som du vill att de ska vara mot dig! En bra regel enas vi om…
//ha en härlig allhelgonahelg!