Händer på Råda

MEDLEMSINFORMATION RÅDA MONTESSORIFÖRSKOLA

Styrelsen har fattat beslutet att förskolan från och med nu tillhandahåller FRUKT till barnen.

Förskolan är stängd för studiedag; fredagen den 18/12.

Skolfotografering på förskolan tisdagen den 13/10

Tisdagen den 6/10 åker vi till Mölnlycke kulturhus ”Livet är en cirkus” med Tornet-barnen samt Adrian, Siri Ö. och Pamina från Trappan. Viktigt att alla barn är på förskolan senast kl 8:50 då vi har en buss att passa.

Misstänkta fall av vattkoppor, mer info på 1177.se

VAD GÖR VI OM DAGARNA……..?

Så här ett antal veckor in på terminen så är inskolningarna avslutade och alla nya och gamla barn har kommit in bra i sina nya och nygamla grupper. Vi arbetar mycket med att alla barn ska känna sig välkomna och värdefulla och vi försöker att göra saker som är gruppstärkande både på respektive avdelning men även tillsammans båda avdelningarna för att ytterligare bygga gemenskap och ”vi på Råda montessori”-känsla.

Denna vecka har vi t.ex haft poängpromenad i mindre grupper med springlopp, alla på en gång, som avslutades med samling vid grillen med korvätande barn. Ingen tävling, alla vinner! Ni skulle ha sett dem när de stod i MÅL och klappad händerna och ropade ”heja, heja” till sina kompisar. Det var stolta (och rökluktande) guldmedaljörer som lekte runt på gården resten av dagen!

Vi försöker också få till bl.a gemensamma sångsamlingar samt andra aktiviteter i mindre grupper. Bla. har vi rytmik tillsammans en dag i veckan, de äldsta från Trappan med 4 barn från Tornet. Ett par barn från Tornet får också en dag i veckan hjälpa Gita i köket, något som är mycket uppskattat.

Just nu är det många barn som är väldigt glada i att hjälpa till med hushållsarbete. Det diskas, vattnas blommor, dammas och sopas för fulla muggar. Det är verkligen PVÖ (montessori; Praktiska VardagsÖvningar) på riktigt.

Vi har fått massor av nya böcker till skänks från er föräldrar (TACK!) så vi läser väldigt mycket, varje dag. Så kul!

Dinosauriekorgen är numer fylld till bredden och barnen leker med dem varje dag. Sedan att de räknar dem, ställer dem i storleksordning och parar dem med rätt namn och bild i dinosaurieboken gör ju inte saken sämre…

Även om vädret är på vår sida, och det känns som sommar, så är det faktiskt höst nu och med det skördetider. Vi har passat på att skörda äpplen i trädgårdarna och bakat bl.a äpplepaj. Vet ni hur mycket äppleskal det blir över när en hel förskolegrupp skalar äpplen? Inte mycket! Inte till komposten i alla fall – det hamnar i magen ”för det är jättegott och jättenyttigt”. Härligt att se entusiasmen när de räknar matskedar och deciliter, skalar, skivar och häller smet i formar. Hoppas det smakade?

När vi ändå har riktiga äpplen att tillgå tar vi naturligtvis tillfället i akt och pratar om äpplets delar, tittar på de olika delarna och de som vill kan göra egna böcker i ämnet. Vi läser också böcker och sjunger sånger på tema hösten; om äpplen, svampar, löv och kottar. Barnen lär sig namn på kottar och löv samt parar ihop dem med rätt träd. De är jätteduktiga! Snart är de små kott och lövexperter allihop.

Vårt mål är detta läsåret ”Balans och harmoni i förskolan”. Som arbetsmaterial använder vi oss av materialet Snick och Snack, där barnen stiftar bekantskap med vännerna i Kungaskogen. Boken och sångerna berättar viktiga saker som kamratskap, empati, alla får vara med och alla behövs mm. Hittills har vi haft många roliga stunder tillsammans och barnen har många kloka funderingar och känslor att berätta om. Fråga gärna barnen hemma!

Vi har jättebra känsla i barngrupperna men i de fall det uppstår konflikter/diskussioner så stannar vi upp och samtalar tillsammans med barnen och pratar om vad som hände, hur det känns, hur man kan göra istället. Barnen har själva börjat hänvisa till Snick och Snack i dessa situationer, ”kom ihåg Bitis, hur kände hon sig då…”. ”Vad skulle Snick och Snack ha gjort” ”Tänk på hur det kändes när Raffe Räv…” osv. Det är empatiträning på ett lekfullt sätt. Vi jobbar mycket med att barnen lär sig att använda stopptecken med handen och säga ”Stopp!” om leken blir för ivrig eller om de bara vill stanna leken för att de vill göra/säga något.

Vi har också startat med källsortering av allt material som blir över på förskolan och har vita kärl i Tornets klassrum där vi samlar sakerna, samt en kompost till frukten. På Trappan sorterar de papper och kompost tillsammans med barnen. Rätt sak på rätt plats! Barnen har grym koll, på oss och på varandra! Minsta lilla pärla ska källsorteras och har fröken inte satt kompostpåse i papperskorgen så blir det bannor direkt!

I övrigt har personalen en del fortbildning samt HLR inplanerad under hösten som vi räknar med ska generera något tillbaka till barngruppen/förskolan. Mycket av detta kommer att ske kvällstid så det är inget som inverkar på verksamheten under dagarna.

Maggan arbetar från denna vecka 75%.

Vad gäller rekrytering av förskollärare så fortgår den processen, men vi lägger vikt på att rekryteringen resulterar i rätt person för vår förskola.

Har ni frågor eller funderingar kring verksamheten så tveka inte att fråga oss! Trappan: 0707-977326, Tornet: 0704-315770

Tack för att vi får vara med era barn och uppleva så roliga dagar!

// Gita, Cathrine, Maggan, Anna-Karin, Hanna, Susanne och Cecilia