Hänt på Råda!

Nu har våren kommit till oss på Råda…

Så här en bra bit in på terminen har vi på Tornet arbetat vidare på temat Snick och Snack i Kungaskogen. Vi lyssnar och läser vidare i sagoboken, färglägger figurerna vi möter i boken och barnen sjunger alla sångerna med stor inlevelse. En del barn som har syskon i skolan rockade sockorna häromveckan och då var det så lätt för oss att ta Snick och Snack till hjälp och prata om att alla är olika men lika bra.

I barngruppen har det arbetats mycket med montessorimaterielen. Många barn är intresserade av språk och matematik vilket gjort att vi arbetat en hel del med det.

Även de sk praktiska vardagsövningarna (hälla, ösa, sortera, torka bord, vattna blommor etc.) är mycket populära.

Möjlighet till rollek och bygg/konstruktion har vi numera i vårt klassrum medan vi flyttat in de praktiska och geografin i det lilla klassrummet. Här är en liten fristad för en mindre grupp barn att hålla till. Samtidigt blir det färre barn i det större klassrummet och de får då arbetsro där.

Tidigare har barnen haft egna platser vid matbordet och vi har under några veckor provat ”free seating”, vilket har resulterat i många olika konstallationer och härliga samtal kring borden…

Vid flera tillfällen har vi gått ut i skogen. I skogen har barnen lekt, byggt kojor (Snick och Snack) och både letat och hittat vårtecken.

För att arbeta vidare med våren och den kommande sommaren kommer vi att ha ett tema på Tornet framöver, ”Fjärilens livscykel”…

Häromveckan var det påskfirande. Barn på båda avdelningarna pysslade och sjöng påsksånger samt åt en härlig påskbuffé.

De yngsta barnen har arbetat med mönster. Prickigt – rutigt – randigt. Vi hittar mönster i naturen och på kläder mm. Former roar barnen. Cirkel, triangel, kvadrat ger förståelse för matematik, geometri och logik. Siffor och färger följer barnen vardag som en röd tråd. Sånger ramsor och sångsamlingar tillhör också vardagen.

Under våren har de yngre barnen det spännande temat Vårens magi!